Foto

Foto

dinsdag 10 februari 2015

DIY: rieten stoelen vergijzen!

Een tijdje geleden kreeg ik de vraag van iemand om een aantal rieten stoelen te restylen. Ik heb al veel meubels een nieuw jasje gegeven, maar nog nooit rieten stoelen of Lloyd loom stoelen. Een echte uitdaging dus, maar het resultaat mag er wederom zijn!

Kun je zelf Lloyd loom stoelen of rieten stoelen whitewashen of vergrijzen? Dan kan zeker, en het resultaat is prachtig! Hieronder leg ik in stappen uit hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Waarom een wash gebruiken voor riet?
Om rieten stoelen te restylen gebruik je geen gewone dikke krijtverf, maar een wash van krijtverf gemengd met water. Krijtverf is op waterbasis is en goed te vermengen met water waardoor er een fijne wash ontstaat. Een wash (verdunde krijtverf) geeft een kleurlaag die nog een beetje van de onderlaag laat doorschijnen. Zo houdt het riet een mooie natuurlijk uitstraling. Een wash is ook handig, omdat je tussen alle kiertjes en naden moet komen. Let wel op: wanneer de wash te dun is kan de verf te kwetsbaar worden!

Wat heb je nodig?
- Warm water en vaatdoekje
- HP verfreiniger
- Wash van krijtverf in de juiste kleur (zie info hieronder).
- Oud laken of deken
- Decorateursvernis (naar wens)

Dit moet je doen:

Stap 1 Stoelen schoonmaken
Maak de stoelen als eerste goed schoon. Het grotere vuil kan met een stofzuiger en daarna de stoelen schoonmaken met HP verfreiniger en warm water. Hiermee worden de stoelen vetvrij.



Stap 2 Wash maken van krijtverf
Hierna maak je een wash met je gewenste kleur krijtverf. Dit hangt helemaal af van de kleur die jij je stoelen wil geven. Whitewashen doe je met een witte krijtverf, vergrijzen kan met grijs of taupe. Natuurlijk kun je deze kleuren ook mengen voor een net iets ander tintje!
Voor de wash heb je krijtverf en water nodig. Meng de verf en het water (1:3) in een bakje tot een mooi verdunde wash. Een aanrader is de verf van Annie Sloan (Old White) of de verf van Abbondanza (Taupe). Ik heb voor het whitewashen van deze stoelen de kleur Old White van Annie Sloan gebruikt.




Stap 3 Stoelen washen
Let erop dat je een oud laken/deken onder je stoelen legt, want het kan een behoorlijke kliederboel worden! Verf de stoelen met de wash en zorg dat je alle kiertjes en naden te pakken krijgt. Na de eerste laag laat je de stoelen goed drogen. Als de eerste laag goed tussen alle naden en kieren is gekomen, mag de tweede laag wel wat dekkender opgebracht worden. Het ligt er maar net aan wat voor uitstraling je de stoelen wil geven! In principe is de stoel na 2 lagen klaar. Ik raad een derde laag wash af, omdat je na te veel lagen vlekken gaat zien. Kijk dus bij een tweede laag goed hoe dik je de wash maakt voor het juiste resultaat!

 

Stap 4 Stoelen afwerken (naar wens)
Mocht je de stoelen wat extra bescherming willen geven, kun je ze afwerken met wat transparante vernis. Dit is echter niet perse nodig als de krijtverf goed is ingetrokken. Ik heb hier wel voor gekozen en een dun laagje vernis opgebracht.

En dit is het resultaat:




Succes!

Veel liefs,

Linda ~ Restylelin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten